ILMA HÄÄLED | Paide Gümnaasiumi toitlustamise korraldus ja toidukogused

Loomise kuupäev 24.06.2025

Toitlustamine on koolis oluline osa õpilaste igapäevasest elust, sest tasakaalustatud toitumine mõjutab otseselt nii õpivõimet kui ka tervist. Selle artikli eesmärk on anda ülevaade kooli toidukogustest ja toitlustamise tagamaadest. 

Rein Oselein (JKHK) rääkis meile, et Paide Gümnaasiumisse valmistatakse igapäevaselt umbes 220 portsjonit koolilõunat, mis toimub koostöös Järvamaa Kutsehariduskeskusega (JKHK). Gümnaasiumis on igapäevaselt saadaval üks toit ning vahel ka eelmisest päevast järelejäänud roog, kuid mitmekesisuse puudumine võib viia olukorrani, kus osa õpilasi jääb rahuldamata ja toitu tuleb ära visata. JKHK-s on seevastu igapäevaselt saadaval 4-5 erinevat toitu (supp, praed), 2-4 erinevat salatit ja 3-4 erinevat jooki, mis vähendab tõenäosust, et keegi jääks nälga. Suurem valik võimaldab rahuldada erinevaid maitse-eelistusi ja vähendada toidujäätmeid.

Kooli toitlustamise keskmine omahind sõltub valmistatavast toidust. Näiteks on supi omahind erinev võrreldes makaronitoitudega. Keskmiselt jääb koolilõuna omahind vahemikku 1,5-2,5 eurot. Omahind tõuseb siiski järk-järgult, sest mõjutavate kaupade ja teenuste hinnad ja palgad tõusevad. Prognooside kohaselt suureneb omahind umbes 10% aastas.  

Peep jagas meiega, et menüü valik toimub põhimõttel, et see oleks vaheldusrikas ja iga päev kasutataks erinevat toorainet, näiteks kana, sealiha või kala. Kuigi üle aja võib tekkida soov menüüsse lisada uusi roogasid, on see ebatõenäoline, sest uute roogade lisamine sõltub hinnast ja töötajate ressurssidest, mida praegu napib.

Kuna Paide Gümnaasiumis on igapäevaselt saadaval ainult üks toit, võib juhtuda, et osa õpilasi jätab söögi eelistuste tõttu söömata. See viib toidu ülejääkide ja -jäätmete tekkimiseni. JKHK suurem toiduvalik aitab selliseid olukordi vältida, pakkudes alternatiive, mis vastavad paremini erinevatele maitse-eelistustele. Toidujääkide käsitlemine on oluline teema, sest need kujutavad endast nii raiskamist kui ka lisakulu. Kool teeb tööd selle nimel, et toidu planeerimine oleks täpsem ning jääke tekiks vähem. Samuti kaalutakse säästlikke ja keskkonnasõbralikke lahendusi jääkide käitlemiseks.

Õpilaste arvamused koolitoidust on erinevad. Paljudele maitsevad koolitoidud, kuid osa õpilasi tunneb, et menüüs võiks olla rohkem liha ja valgurohkeid valikuid. Mitmekesisema ja uuema menüü lisamist peetakse samuti oluliseks, et pakkuda vaheldust ja säilitada huvi koolitoidu vastu. Lõunaportsjonid rahuldavad enamiku õpilaste toiduvajaduse, kuigi mõned leiavad, et portsjonid võiksid olla veidi suuremad. Kastme kogusega ei olda alati rahul, sest üks kulp kastet jääb paljudele väheseks ja eelistatakse pigem kahte kulpi, et toit oleks rikkalikum ja maitsvam. Kui toit ei meeldi, sööb osa õpilastest selle siiski ära, kuid on ka neid, kes otsustavad toidu vahele jätta ja osta midagi poest. Sellised olukorrad rõhutavad mitmekesisuse ja valikuvabaduse olulisust koolitoitlustuses.

Paide Gümnaasiumi toidukoguste ja toitlustamise korraldus näitab, kui oluline on õpilastele hea kvaliteediga ja tasakaalustatud toidu pakkumine. Kuigi kooli igapäevane toiduvalik on piiratud, tagatakse siiski põhivajadused. JKHK laiem valik pakub perspektiivi, kuidas mitmekesisus ja valikuvabadus võiksid parandada õpilaste rahulolu ja vähendada toiduraiskamist. Tõhus planeerimine ja pidev tagasiside kogumine on võtmetähtsusega, et koolitoitlustus oleks jätkusuutlik ja vastaks parimal moel õpilaste vajadustele. 

Viimati muudetud 24.06.2025.